onsdag 10. september 2008

Eple

EPLE!





Kilde: frukt.no


HISTORIE:

Det er ukjent hvor mange varianter av eplet det finnes, men denne frukten ble allerede kjent ved steinalderen. Eplet er kjent fra Bibelen, der Adam gir Eva et eple. Om det var et vanlig eple, eller granateple vet vi ikke. Asia er eplets opprinnelses land.

BRUKSOMRÅDER:

Eplet er nok mest kjent ved å spises slik som den er. Eller i pai. Epler kan også spises ved siden av ost, i fruksalat, kuttes opp og brukes i salat,presses til juice, lages til syltetøy eller i en annen type dessert.

Næringinnhold i et eple: Eplet inneholder en del kalium of fosfor. 92 % av eplet er spiselig og det innholder 86 g vann.

OPPBEVARING:

For at eplet skal holde legs mulig, bør det ligge i en tempratur på rundt 1-2 °C. Hvor lenge eplet holder seg, det kommer ann på type, hvor modent det er, lagringsbetingelser og hvilket land det har blitt dryket i. De fleste har et fruktfat i stuetempratur, men da holder det ikke like lenge som det ville ha gjort hvis det la i riktig tempratur.

KVALITETSKRAV:

Eplet skal ikke ha mørke flekker i skallet. Stilken skal være på og eplet skal væra fast i konstistensen. Hakk i skallet eller andre støtskader, er ikke godkjent for å legge ut i butikken.

Ingen kommentarer: