torsdag 4. desember 2008

FETT

Ulike fettyper:

Animalsk fett:

- Fett fra dyr
- Kjøtt og meieriprodukter inneholder animalsk fett
-Mettet fett, og blir sett på som mindre nyttig enn flerumettet fett

Vegetabilsk fett:

- Fettet fra planter
- Det finnes i ; avokado, raps og oliven
-Er bra for kroppen

Marint fett:

-Kommer fra fisk ol
-Får du i deg for mye av dette kan du få i deg for mye skadelige transfettsyrer
-Marint fett bør du få av kjøtt og melk, og unngå industielle bakeverk

Fett er bygd opp av: 1 glyserol og 3 triglyserid

Gi eksempler på matvarer med ulike typer fettsyrer:

Matvarer med mettet fett: Ingen dobbeltbindinger mellom karbonatomene.

-Meieriprodukter (smør, melk osv)
-Kjøtt

Matvarer med enumettede fettsyrer: En dobbeltbindig mellom karbonatomene.

-Matolje/margarin (planteolje/plantemargarin)
-Fisk

Matvarer med flereumettede fettsyrer: To eller flere dobbeltbindinger mellom karbonatomene.

- Omega-3 fettsyrer fra fisk
-Soyaolje, Olivenolje
-Soyamargarin

I norsk kosthold er det mye mettet fett. Det er ønskelig at andelen flerumettet fett øker.

Fisk inneholder mye hardt mettet / transfett fett.

Sjokolade inneholder vegetabilsk fett.

Ingen kommentarer: