Ulike fettyper:
Animalsk fett:
- Fett fra dyr
- Kjøtt og meieriprodukter inneholder animalsk fett
-Mettet fett, og blir sett på som mindre nyttig enn flerumettet fett
Vegetabilsk fett:
- Fettet fra planter
- Det finnes i ; avokado, raps og oliven
-Er bra for kroppen
Marint fett:
-Kommer fra fisk ol
-Får du i deg for mye av dette kan du få i deg for mye skadelige transfettsyrer
-Marint fett bør du få av kjøtt og melk, og unngå industielle bakeverk
Fett er bygd opp av: 1 glyserol og 3 triglyserid
Gi eksempler på matvarer med ulike typer fettsyrer:
Matvarer med mettet fett: Ingen dobbeltbindinger mellom karbonatomene.
-Meieriprodukter (smør, melk osv)
-Kjøtt
Matvarer med enumettede fettsyrer: En dobbeltbindig mellom karbonatomene.
-Matolje/margarin (planteolje/plantemargarin)
-Fisk
Matvarer med flereumettede fettsyrer: To eller flere dobbeltbindinger mellom karbonatomene.
- Omega-3 fettsyrer fra fisk
-Soyaolje, Olivenolje
-Soyamargarin
I norsk kosthold er det mye mettet fett. Det er ønskelig at andelen flerumettet fett øker.
Fisk inneholder mye hardt mettet / transfett fett.
Sjokolade inneholder vegetabilsk fett.
torsdag 4. desember 2008
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar