torsdag 4. desember 2008

FISK OG SKALLDYR LANGS NORSKEKYSTEN

FISK OG SKALLDYR LANGS NORSKEKYSTEN!

Ett av verdens mest fiskerike område ligger rett utenfor norskekysten og der er det rundt ca. 150 fiskearter. Og det er organisert fangst på ca 45 arter av de 150 artene. Det finnes også mange arter i det norske farvann, og her er det ca 30 forskjellige fiskearter. Og her er det mange typer god matfisk. Hvis vi tar godt var på fisken i havet og passer på å ikke fiske opp for mye fisk, kan vi sørge for å kunne fiske fisk i mange flere år fremover. Derfor er det viktig å ikke ta for mye av det. Fisking er noe som har foregått ved kystfolket i over 2000 år. Norge har store ressurser av fisk og det rare med Norge, er at fisken kommer helt inn til kysten.
Vi deler inn de ulike fiskeartene inn i familier ut i fra hvordan de ser ut i oppbygdningen og biologiske egenskaper.

Laksefisk langs norskekysten:
Torsk, breiflabb, laks, regnbueørret, røye, sik, kolje (også kalt hyse), lange, brosme og sei
Flatfisk langs norskekysten:
Blåkveite, sjøtunge, kveite, rødspette, skate (rokke), makrellstørje (tunfisk), makrell, piggvar.
Sildefisker langs norskekysten:
Sild, brisling, gråsteinbit, breiflabb, uer: vanelige uer, snabeluer og lusuer, gjedde, ål, abbor, flekkesteinbit.
Skalldyr langs norskekysten:
Reker, kreps, hummer, kongekrabbe, taskekrabben, blåskjell, østers og kamskjell.


Alle disse kan fås i butikken, men ikke alle er like lett å få tak i. Noen må også kanskje spesialbestilles. Men de mest vanlige er makrell, kveite, rødspette, torsk, laks, sei, sild, reker, kreps, hummer, blåskjell, krabber, østers og kamskjell.

Næringinnhold i fisk:
Dette varierer fra art til art, men magre fisker inneholder mye proteiner, fete fisker inneholder sunt omega-3 fettsyrer og Skalldyr tilfører oss viktige mineraler, spesielt sink. Har du et variert kosthold og spiser fisk minst 1-2 ganger i uken, får du i deg mye av de proteinene og mineralene du trenger.
Magre fisker:
De inneholder rundt ca. 3 % fett. De magre fiskesortene lagrer fettet i leveren. Leveren kan inneholde 50-70% fett, mens fiskemusklen bare inneholder ca. 0,3 % fett. Torsk, laks, sei, hyse, lyr, lange, brosme, gjedde og abbor er de magre fiskene vi har.
Mellomfet fisk:
Disse inneholder 3-7% fett. Mellomfete fisker kan ha fettet lagret både i fiskekjøttet, særlig rundt finnene og buken, og i leveren. Mellomfete fisker er fisker som laks, ørret, kveite og uer.
Fet fisk:
Inneholder over 7 % fett. Fete fisker har lite fett i leveren, men mye i kjøttet – opptil 30%. Fete fisker er sild, makrell ål og blåkveite.

Hvor mye vitaminer og mineraler en fisk har, kommer an på fiskeart og hvilken årstid det er. Fiskekjøttet er rikt på B-vitaminer, fet fisk og fiskelever inneholder A- og D- vitaminer. Mineralinnholdet i fisk er rikt og sammensatt, de viktigste er selen og jod. Kaliuminnholdet i sjømat er høyt, men naturiuminnholdet er lavt, dette er gunstig ernæringsmessig sett.

Ingen kommentarer: