torsdag 4. desember 2008

MIKROBIOLOGI

MIKROBIOLOGI!
Hva er en mikroorganisme?
Det er en organisme som man ikke kan se med det blotte øyet.

Hvilke mikroorganismer kjenner vi til?
Vi kjenner til f.eks protozoer, bakterier, mykoplasmer, virus, sopp- og algearter.

Hvilken gruppe mikroorganismer prates det ofte om når det har oppstått en matinfeksjon eller matforgiftning, og hva er forskjellen på disse begrepene?
Bakterier. Du blir syk av selve bakterien når du får matinfeksjon. Og matforgiftning blir du syk av toksinene som er avfallstoffer av bakteriene.

Hvilke krav for levevilkårene trenger bakteriene for å trives?
Bakteriene trenger næring, fuktighet, passe temperatur (ca. romtemperatur), passe PH, og noen trenger oksygen for å overleve.

Hvilke forebyggende tiltak skal de som arbeider med mat/næringsmidler gjøre for å forhindre matinfekjoner og matforgiftning?
Ha god personlig hygiene (vaske hender, pusse tenner, rent hår), god produksjonshygiene, ren arbeidsplass, rene redskaper, utstyr og unngå kryssforurensning.

Hvorfor finnes det mikroorganismer?
Mikroorganismer er viktige for å nedbryte avfall. F.eks muggsopp kan brukes til å lage pencelin som brukes til en infeksjon.

Hva er navnet på de mikroorganismer som er nyttige for enkelte matvarer?
Gjærsopp – gjærbakst
Muggsopp – oster
Melkesyrebakterier – Yoghurt og lignende

Ingen kommentarer: